Wensen en behoeften van de cliënt kennen
Het kennen van de wensen en behoeften van de bewoner betekent dat er continu een open gesprek plaatsvindt over wie de bewoner is. Dit gebeurt zowel met de bewoner zelf als met hun naasten. Het is belangrijk om te begrijpen wat “kwaliteit van bestaan” voor iedere bewoner betekent en wat daarvoor nodig is. Zelfredzaamheid en eigen regie staan hierbij centraal. Naast medische en persoonlijke zorg is er aandacht voor welzijn.
Cliënt in beeld
Wij geloven in een aanpak die niet onnodig ingewikkeld is. We doen wat nodig is, zodat cliënten en bewoners kunnen meedoen en zich erbij voelen horen.
Binnen CBZ werken zorgondernemers samen aan de best mogelijke zorg. We bewaken en verbeteren voortdurend de kwaliteit, zodat cliënten kunnen rekenen op deskundige en betrokken zorg.
Bij CBZ draait zorg om de mens. Wij nemen de tijd om onze cliënten en bewoners echt te leren kennen en sluiten aan bij wat zij nodig hebben. Zorg op maat, afgestemd op hun leven.
Onze coöperatieve zorgondernemers zijn stevig geworteld in de lokale samenleving. Ze kennen de verenigingen, bedrijven en organisaties in de omgeving, en deze sterke lokale verbindingen maken onze zorg persoonlijk en dichtbij.
Jou Inhoud Komt Hier
Zo doen we dit
Onze leden gebruiken een combinatie van methoden om de wensen en behoeften van bewoners in kaart te brengen. Dit begint met een goede intake en kennismaking, soms via een huisbezoek voor opname. In deze fase wordt informatie verzameld door middel van gesprekken, levensverhalen en vragenlijsten, zoals Beeldvorming 4 Domeinen, Omaha en Mikzo in ONS.
Op basis hiervan wordt een persoonlijk zorgplan opgesteld, dat regelmatig wordt geëvalueerd en bijgesteld. Communicatie en contact met bewoners en hun familie is essentieel om de wensen en behoeften continu te volgen. Door deze methoden te combineren, kunnen onze leden persoonsgerichte zorg bieden die aansluit bij de individuele behoeften van de bewoner.
Thuis bij Villa de Bouwkamp
“We zijn een zeer kleinschalige woon- en zorgvoorziening in Warnsveld. De lijnen zijn kort en het contact met onze cliënten is zeer nauw en betrokken. Wij dragen er zorg voor dat er een levensverhaal is van de cliënt, zodat wij ook de achtergrond van de cliënten kennen en hierop in kunnen spelen. We hebben persoonlijke contacten tijdens zorgmomenten, maar ook gezamenlijk tijdens de lunch en diner, waardoor er fijne gesprekken ontstaan aan de tafel met cliënten en medewerkers onderling, waaruit weer aandachtspunten kunnen komen waar we als verzorgenden rekening mee kunnen houden.
“Hier draait het niet alleen om zorg, maar vooral om écht thuis zijn.”
Bewoners houden zoveel mogelijk hun eigen levensstijl en zelfstandigheid en de warme, persoonlijke aanpak van het team draagt hier sterk aan bij. “Ons werk voelt niet als werk,” vertelde een van de medewerkers. “Het voelt als een tweede thuis.” En ik denk dat dit echt een heel mooi voorbeeld is, het gevoel thuis te zijn maakt het zeer persoonlijk, maar door het goed opgeleide team ook professioneel.”
Marieke Vermaat, Villa de Bouwkamp

Zo leren we

Het belang van korte lijntjes en een duidelijke communicatie. De kracht van onze leden ligt in de kleinschaligheid. Het kennen van de wensen en behoeften van de bewoners is een continu proces dat vraagt om flexibiliteit, betrokkenheid en oog voor detail. Niet alleen tijdens “officiële” momenten maar juist ook aan het ontbijt of tijdens spontane gesprekjes in de wandelgangen. Een goed contact met naasten is onontbeerlijk. Het is belangrijk steeds aandacht te houden voor actief gebruik van zorgplannen, rapportages en de pdca cyclus.

Directeur Frank Engberts van Zorghuis de Groenendael samen met een bewoner
Zo verbeteren we
In 2025 wordt de ingeslagen weg voortgezet en verder uitgebouwd, met extra aandacht voor scholing, communicatie, persoonsgerichte zorg, de implementatie van nieuwe methoden en het inspelen op de behoeften van specifieke doelgroepen, zoals bewoners met Parkinson.
Zelfredzaamheid/regie
Zo doen we dit
Het bevorderen van zelfredzaamheid is een belangrijk onderdeel van de zorg. Bewoners worden gestimuleerd om zoveel mogelijk zelf te doen, met ondersteuning waar nodig. Dit vergroot hun eigenwaarde en regie over hun leven. De balans tussen zelfstandigheid en hulp wordt continu geëvalueerd en besproken in teamoverleggen. Zorgmedewerkers worden hierin gecoacht, omdat het soms een uitdaging is om los te laten en de juiste afweging te maken tussen veiligheid en vrijheid. Zowel bewoners als het zorgteam blijven hierin leren en groeien.

Zo leren we
Het afgelopen jaar is duidelijk geworden dat zelfredzaamheid niet alleen fysiek is, maar ook mentaal belangrijk. Bewoners die zich regie over hun leven voelen, zijn gelukkiger en actiever. Oprechte gesprekken helpen hen bij het uiten van emoties, wat hun zelfredzaamheid versterkt. Het is ook gebleken dat zorgverleners en familie soms te veel overnemen, terwijl bewoners zelf nog veel kunnen doen. Duidelijke afspraken hierover helpen hen zelfstandiger te blijven. Verder bleek dat bewoners zichzelf soms overschatten, of na opname snel zelfstandigheid verliezen, waardoor voortdurende observatie belangrijk is. Specifieke doelgroepen vragen een aangepaste aanpak.

Zo verbeteren we
In 2025 wordt de focus op zelfredzaamheid en eigen regie voortgezet en verder ontwikkeld, met aandacht voor samenwerking, scholing, implementatie van nieuwe methodieken en het inspelen op de behoeften van specifieke doelgroepen.