Organisatie van het werk
Bij de leden van CBZ wordt het werk op verschillende manieren georganiseerd, afgestemd op de diversiteit van bewoners en de eigenheid van de zorgorganisatie. De inzet van technologie en de behoefte aan deskundige professionals kunnen verschillen. Ook de zeggenschap van medewerkers en de betrokkenheid van bewoners en naasten zijn belangrijke aspecten bij het organiseren van de zorg.
Basis van de deskundigheidsmix
Bij mensen in (potentieel) kwetsbare situaties is het belangrijk om signalen tijdig te herkennen (ook ‘stille signalen’, zoals apathie) en te duiden, én te handelen.
Zo nodig kan er altijd opgeschaald worden naar een deskundige, zoals een psycholoog, (gezondheidszorg)sociaal werker, (huis)arts, specialist ouderengeneeskunde, verpleegkundige, verpleegkundig specialist.
Een goede samenwerking tussen en met verschillende (in)formele zorg disciplines is essentieel om bij te dragen aan kwaliteit van bestaan. Elkaar kennen, multidisciplinair contact en overleg, casuïstiekbespreking en dossiers delen, zijn belangrijk voor een goede samenwerking en gezamenlijke uitvoering.
Zo doen we dit
Zorgaanbieders die zijn aangesloten bij CBZ, zijn kleinschalige zorgaanbieders. Zij leveren 24 uurszorg op basis van vpt. Om in een goede deskundigheidsmix te kunnen voorzien, moeten zij soms samenwerken met externen. CBZ voorziet daar voor een deel in en onderzoekt of dit dienstenaanbod uitgebreid moet worden. Hiervoor vroegen wij onze leden welke deskundigheid zij zelf in huis hebben, welke zij via CBZ of een andere partij inzetten en of er behoefte is aan een specifieke deskundigheid die nu niet beschikbaar is.
We zien dat er over het algemeen goed is voorzien in deskundigheid, intern of extern geregeld. De deskundigheid waarvan het meest is aangegeven dat er wel behoefte aan is, maar geen beschikbaarheid, is de verpleegkundig specialist (3 van de 18 respondenten).
Deskundigheid
Zo leren we
Lerend Netwerk Verzorging en Verpleging
Een aantal keer per jaar organiseert CBZ een Lerend Netwerk voor de V&V-leden. Tijdens een van de laatste bijeenkomsten stond het thema ‘𝗠𝗲𝘁𝗵𝗼𝗱𝗶𝘀𝗰𝗵 𝘄𝗲𝗿𝗸𝗲𝗻 𝗯𝗶𝗻𝗻𝗲𝗻 𝗵𝗲𝘁 𝗚𝗲𝗻𝗲𝗿𝗶𝗲𝗸 𝗸𝗼𝗺𝗽𝗮𝘀’ centraal. Samen geven we zo handen en voeten aan de bouwstenen in het Generiek kompas. Naast deze kennisdeling is er tijdens de Lerend Netwerk bijeenkomsten ruimte voor het uitwisselen van ervaringen, tips en goede voorbeelden, zodat we samen kunnen blijven leren en verbeteren!

In de praktijk

Domotica, technologische en digitale hulpmiddelen
Zo doen we dit
De zorgaanbieders CBZ bieden 24-uurszorg via het Volledig Pakket Thuis (VPT). Technologische en digitale hulpmiddelen spelen hierbij een belangrijke rol, omdat ze helpen de zorg efficiënter te organiseren en mensen langer thuis te laten wonen.
Veelgebruikte technologieën zijn GPS-trackers en sensoren. Bewoners ervaren hierbij de volgende voordelen:
- Meer veiligheid – Valpreventie, snelle hulp en extra zekerheid buitenshuis.
- Meer vrijheid en zelfstandigheid – Bewegingsvrijheid, minder verstoring door slimme sensoren en meer zelfredzaamheid.
- Verbeterd welzijn – Meer gemoedsrust, comfort en betrokkenheid.
- Betere zorgverlening – Gerichte zorg en efficiëntere inzet van medewerkers.
Daarnaast bieden deze technologieën hulp op afstand en helpen ze bewoners hun waardigheid te behouden. Het is essentieel dat technologie altijd in overleg met de bewoner en familie wordt ingezet. De gekozen hulpmiddelen moeten passen bij de persoonlijke wensen en behoeften en bijdragen aan een veilige en prettige leefomgeving.
Ingezette technologie
Zo leren we
Het afgelopen jaar heeft geleerd dat technologie en domotica waardevolle hulpmiddelen kunnen zijn in de zorg. We vinden het belangrijk om deze op een zorgvuldige en doordachte manier in te zetten, met oog voor de vrijheid en de wensen van de bewoner.
Evaluatie, afstemming met bewoners, familie en waar nodig met een Wzd-functionaris en continue ontwikkeling zijn essentieel om de mogelijkheden van technologie optimaal te benutten. Het is daarom belangrijk om de inzet van verschillende middelen op de juiste manier te verwerken in het dossier van de bewoner.
In 2025 zetten we in op de implementatie van nieuwe technologieën, zoals Bprocare. Ook kijken we naar mogelijkheden om bestaande systemen te verbeteren. De focus ligt op het bieden van persoonsgerichte zorg, waarbij de individuele behoeften en wensen van de bewoners centraal blijven staan. Er wordt continu gekeken naar mogelijkheden om technologieën in te zetten die hieraan bijdragen.
Medezeggenschap
Zeggenschap cliënten
Bij CBZ betekent zeggenschap van cliënten dat zij de regie houden over hun eigen zorg en samen beslissen over hun ondersteuning. Via een cliëntenraad kunnen bewoners en familie meedenken over belangrijke ontwikkelingen en besluiten binnen de organisatie.
Sommige bij CBZ aangesloten zorgaanbieders hebben minder dan 10 medewerkers en zijn niet verplicht een cliëntenraad in te stellen. Van de 18 zorgaanbieders die deelnamen aan dit kwaliteitsbeeld, hebben er 11 een cliëntenraad. Andere manieren om zeggenschap te organiseren zijn periodieke bijeenkomsten met bewoners en familie en korte lijnen in de dagelijkse zorg.
CBZ heeft ook een Centrale Cliëntenraad (CCR), die de gemeenschappelijke belangen van deelnemers bij de leden behartigt op coöperatieniveau. In 2024 verleende de CCR instemming op de aanpassing van de Algemene Voorwaarden Zorgverlening CBZ en gaf een positief advies over de begroting voor 2025.

Centrale Clientenraad CBZ

Medewerkers Villa de Bouwkamp
Zeggenschap medewerkers
Volgens het Generiek Kompas betekent professionele zeggenschap dat zorgprofessionals invloed hebben op hun werk en beroepsontwikkeling. Zij moeten inspraak hebben in beslissingen die hun vak raken en de ruimte krijgen om verbeteringen door te voeren. Dit vraagt om vertrouwen en autonomie, zodat zij hun werk op een manier kunnen inrichten die past bij hun professionele expertise.
Bij CBZ zien we dat kleinschalige zorgaanbieders professionele autonomie belangrijk vinden en dit dankzij korte lijnen en een platte organisatiestructuur goed kunnen waarmaken. Formele medezeggenschap is vaak geregeld via teamoverleg, medewerkersbijeenkomsten of medewerkerstevredenheidsonderzoeken.
Van de zorgaanbieders die deelnamen aan dit kwaliteitsbeeld hebben er twee een ondernemingsraad (OR), één heeft een personeelsvertegenwoordiging (PV) en twee zijn van plan een PV op te zetten. Eén zorgaanbieder beschikt over een professionele adviesraad (PAR) of verpleegkundige adviesraad (VAR).