Kwaliteitszorg bij CBZ

Kwaliteitszorg bij CBZ

De leden van CBZ zijn zelfstandige zorgaanbieders. CBZ neemt hen werk uit handen,
zodat zij zich kunnen richten op het bieden van kwalitatief verantwoorde zorg.

“We staan voor kwaliteit van zorg en bewaken dit gezamenlijk”

Kwaliteit is een kernwaarde van CBZ. We stellen hoge eisen aan onze leden en ondersteunen hen bij het bieden van goede zorg en begeleiding. Daarom selecteren we nieuwe leden zorgvuldig. We blijven kwaliteit monitoren en ondersteunen onze leden zoveel mogelijk om kwaliteit te leveren.

CBZ stimuleert onderlinge intervisie en het leren van elkaar. We maken als coöperatie afspraken met elkaar over de kwaliteit van zorg en de borging hiervan. Daarom verbinden we randvoorwaarden aan het lidmaatschap van CBZ en bepalen we gezamenlijk beleidskaders gezamenlijk. Ook bieden we advies, ondersteuning en informatie over kwaliteitszorg en wet -en regelgeving.

Kwaliteit aantoonbaar met kwaliteitskeurmerk

Zorgaanbieders die bij CBZ zijn aangesloten en zorg in natura via ons declareren, tonen hun kwaliteit aan met een kwaliteitskeurmerk. Ze laten zien dat ze beschikken over een goed werkend kwaliteitsmanagementsysteem (KMS). CBZ stelt geen specifiek keurmerk verplicht, maar biedt leden de vrijheid om het keurmerk te kiezen dat het beste bij hun organisatie past.

Mogelijke keurmerken zijn: HKZ, ISO 9001:2015, Kwaliteit Laat Je Zien en Prezo Care. Leden die hun kwaliteit aantoonbaar maken volgens de methodiek Kwaliteit@ zijn eveneens welkom bij CBZ.

Het bureau van CBZ zelf heeft het ISO 9001:2015 certificaat.

Zorgaanbodplan verplicht bij start levering zorg

Zorgaanbieders die 24-uurszorg via het Volledig Pakket Thuis (VPT) bieden, moeten een zorgaanbodplan (ZAP) indienen bij CBZ. Het zorgaanbodplan geeft een beeld van de omgeving (letterlijk en figuurlijk) waarin de cliënt zorg gaat ontvangen en is verplicht voor cliënten met een WLZ-indicatie Verpleging en Verzorging. Het regioteam en de afdeling Kwaliteit beoordelen of de zorg volgens de richtlijnen en leveringseisen uitvoerbaar is. Daarbij gelden de kwaliteitsnormen van de branche, wetgeving en zorgkantoor-eisen, vastgelegd in:

  • De leveringsovereenkomst tussen CBZ en het zorgkantoor;
  • Het geldende kwaliteitskader;
  • Aanvullende eisen, vastgesteld door het CBZ-bestuur en opgenomen in de leveringsovereenkomst met de zorgaanbieder.

Declaratie via CBZ is alleen mogelijk na goedkeuring van het ZAP.

Monitoren van kwaliteit

CBZ bewaakt en toetst de zorg die leden leveren. Dit gebeurt op basis van wet- en regelgeving, zorgtoewijzingen, contracteisen en de door CBZ gestelde voorwaarden. Kwaliteitszorg is een gedeelde verantwoordelijkheid van CBZ en haar leden, vastgelegd in de leveringsovereenkomst.

Wij monitoren kwaliteit via dossiercontroles, bedrijfsbezoeken en systeemcontroles. Sinds 2022 gebruiken we daarnaast de zorgmonitor voor systeemanalyses, waarmee we op elk moment inzicht hebben in de actuele status van cliëntdossiers.

Dossiercontrole via stoplichtmodel

CBZ controleert cliëntdossiers op volledigheid en actualiteit. Ook wordt gekeken of de PDCA-cyclus zichtbaar is. Op basis van de controle krijgt elk dossier een status: groen, oranje of rood – het “stoplichtmodel”. We beseffen dat een onvolledig dossier niet per se betekent dat de zorg niet goed is, maar dit model helpt om duidelijkheid te scheppen.

Bedrijfsbezoeken en systeemcontroles

Met bedrijfsbezoeken monitoren we de kwaliteit op de locatie van leden. We kijken hierbij gestructureerd naar kwaliteit. De bedrijfsbezoeken geven een goed beeld van de dagelijkse praktijk. De regiomanager, verantwoordelijk voor het bedrijfsbezoek en het proces, bespreekt met de zorgaanbieder de kwaliteit van de zorg aan cliënten aan de hand van de checklist Bedrijfsbezoek.

Hoe gaat een bedrijfsbezoek?

  • Uitkomsten controles
    Voorafgaand aan het bedrijfsbezoek verzamelt de regiomanager de uitkomsten van diverse controles in een overzicht. Dit wordt tijdens het bezoek besproken. Voorbeelden van deze controles zijn:

    • Afkeuringspercentage van declaraties
    • Tijdige registratie en fiattering
    • Status van het stoplichtmodel bij dossiercontrole
    • Jaarcijfers gecontroleerd door CBZ
    • Zijn kwalificaties van medewerkers in lijn met contracteisen financiers?
    • Aantal kwaliteitsissues, MIC-meldingen, meldingen van calamiteiten/klachten en uitkomsten van bezoeken toezichthouders (IGJ)
  • Regionaal en cooperatief netwerk
    Naast de “harde” data uit gegevensbronnen, maakt CBZ ook gebruik van een netwerk van “zachte” informatiebronnen. Dit netwerk omvat zowel het regionale netwerk van zorgaanbieders als het netwerk binnen de coöperatie. Informatie uit contacten tussen leden onderling, tijdens bijeenkomsten, en tussen leden en de bureauorganisatie wordt meegenomen bij de kwaliteitsmonitoring en teruggekoppeld tijdens de bedrijfsbezoeken.
  • Contacten regioteam en lerend netwerk
    Regiomanagers voeren jaarlijks een formeel bedrijfsbezoek uit bij alle CBZ-leden. Naast deze bezoeken onderhouden ook andere regioteamleden, zoals zorgconsulenten, regelmatig contact met zorgaanbieders, bijvoorbeeld over cliëntcasussen of contracteisen. Voor V&V-aanbieders is er een lerend netwerk waarin leden en CBZ kennis kunnen uitwisselen.

  • Feedback medewerkers en bewoners
    Tijdens het bedrijfsbezoek neemt de regiomanager altijd tijd om met medewerkers en bewoners te praten, zodat hun feedback een belangrijke rol speelt in het beeld van de zorglocatie.

Meer informatie over de Regio’s