Bouwen aan netwerken
Het bouwen aan netwerken gaat over het sociaal netwerk rond de bewoner en over het professioneel netwerk, met als doel om bij te dragen aan de kwaliteit van bestaan.
Lerend netwerk
Zo doen we dit
Sinds 2021 organiseert CBZ voor de V&V-leden gemiddeld acht keer per jaar bijeenkomsten binnen het Lerend Netwerk. Er zijn twee verschillende netwerken:
- Eén voor bestuurders en eigenaren, met thema’s gekoppeld aan het WOZO-programma, zoals toekomstbestendige ouderenzorg en het bevorderen van zelfredzaamheid.
- Eén voor zorgmedewerkers, waarin zorginhoudelijke thema’s centraal staan.
Beide netwerken komen elk vier keer per jaar samen. Van elke organisatie nemen naast de vertegenwoordiger van het dagelijks bestuur ook inhoudelijk betrokken medewerkers deel. De bijeenkomsten bieden ruimte voor kennisuitwisseling, het delen van ervaringen en inspiratie, onder andere door werkbezoeken bij andere leden binnen het netwerk. De nadruk ligt op leren van en met elkaar.

Zo leren we

De bijeenkomsten worden goed bezocht en gewaardeerd. De leden geven aan dat de lerende netwerken een breed scala aan voordelen hebben opgeleverd, variërend van kennisdeling en inspiratie tot concrete verbeteringen in de zorgprocessen. Wensen voor komend jaar zijn onder andere om aandacht te besteden aan de implementatie van het Generiek kompas, bijvoorbeeld over ‘eisen’ t.a.v. het inzetten van informele zorg en de samenwerking tussen informele en formele zorg. Daarnaast vakinhoudelijke onderwerpen, personeelsvraagstukken en ontwikkelingen zoals de inzet van huisartsen, technologie en de toekomst van geclusterd wonen.
Samenwerking rondom cliënt
Zo doen we dit
We vroegen de zorgaanbieders met welke andere organisaties zij samenwerken om goede zorg te leveren. Er is een breed scala aan samenwerkingsverbanden met diverse organisaties, zowel binnen als buiten de zorgsector. De samenwerking varieert van formele overeenkomsten tot informele contacten en uitwisseling van expertise. Door deze samenwerkingen kunnen onze leden een breed scala aan diensten aanbieden en inspelen op de individuele behoeften van hun bewoners en cliënten.

Zo leren we

Samenwerking met diverse partners wordt gezien als cruciaal voor het leveren van kwalitatief goede zorg. Het delen van kennis, het opbouwen van relaties en het organiseren van gezamenlijke activiteiten worden als waardevol ervaren en dragen bij aan het welzijn van de bewoners. Het is belangrijk om actief op zoek te gaan naar samenwerkingsmogelijkheden en open te staan voor nieuwe initiatieven.
In 2025 ligt de focus op het optimaliseren van bestaande samenwerkingen, het verkennen van nieuwe mogelijkheden en het verder integreren van de bewoners in de lokale gemeenschap. Ook de samenwerking met een grote zorgorganisatie op het gebied van bereikbaarheid en alarmering is genoemd.
Mantelzorgdag bij Leefgoed De Wildbaan
In april hebben we een ‘Mantelzorgdag’ georganiseerd voor onze bewoners, gasten en hun mantelzorgers. De ochtend begon met een interactieve valpreventie training door twee fysiotherapeuten, waarbij deelnemers essentiële tips en oefeningen leerden om hun balans en stabiliteit te verbeteren. Tijdens de lunch was er gelegenheid voor informeel samenzijn, waar iedereen genoot van een gezellige maaltijd en de kans kreeg om ervaringen uit te wisselen. Vervolgens was er een mantelzorg consulente die via een quiz waardevolle informatie deelde over de mogelijkheden qua ondersteuning en praktische tips gaf voor het omgaan met de uitdagingen van mantelzorg. De dag werd afgesloten met een ontspannend potje koersbal. Het was een dag met een gouden randje.
De dag werd enorm gewaardeerd door iedereen. Met name de combinatie van de informatie vanuit de verschillende disciplines (fysiotherapeuten en mantelzorgconsulente) en het informeel samenzijn en het kunnen delen van ervaringen met andere mensen maakte dat het een groot succes was. We willen dit soort dagen daarom volgend jaar vaker gaan organiseren”.

Samen met vrijwilligers

Vrijwilligers kunnen een zeer belangrijk aandeel leveren in het bieden van zorg. Ook onze leden zetten vrijwilligers in, het meest voor 1 op 1 activiteiten en voor groepsactiviteiten. Daarnaast als gastheer/vrouw in de huiskamer, voor het vervoer en klusjes in huis.
Aantal vrijwilligers per zorgonderneming
Activiteiten vrijwilligers bij de zorgondernemer


