Reflectie

Reflectie op de beweging van het kompas

Samen

Tot verslagjaar 2023 beschreef CBZ een kwaliteitsplan en -verslag voor de overkoepelende thema’s. De zorgaanbieders – de leden van CBZ – maakten voor hun eigen locatie een afzonderlijke kwaliteitsplan en -verslag. Met de komst van het Generiek kompas ‘Samen werken aan kwaliteit van bestaan’, pakken we de gedachte van “samen” aan om een gezamenlijk kwaliteitsbeeld te maken.

Onze leden staan samen sterk door de coöperatie, bieden een breed aanbod van kwalitatief goede, kleinschalige zorg, midden in de samenleving. Zorgaanbieders die aangesloten zijn bij CBZ, zoeken de verbinding met bewoners en verwanten, met netwerken in de eigen omgeving en met elkaar in lerende netwerken.

We vinden het daarom passend om als CBZ één kwaliteitsbeeld te maken, met aandacht voor de individuele zorgaanbieders die deelnemen. We willen elkaar en anderen inspireren door het delen van mooie voorbeelden en opgedane inzichten over hoe we samen kunnen werken aan kwaliteit van bestaan.

Samen werken aan kwaliteit van bestaan past bij onze kernwaarden: geworteld, gekend, eigenheid, eenvoud en kwaliteit.

Terugblik 2024


2024 is een overgangsjaar. We kijken in deze terugblik naar hoe we gestart zijn met het Generiek kompas en naar de voornemens in het jaarplan kwaliteit 2024 V&V.

Generiek kompas
Het Generiek Kompas is op 1 juli 2024 in werking getreden. CBZ heeft de aangesloten zorgaanbieders meegenomen in het gedachtengoed van het kompas tijdens het Lerend Netwerk voor bestuurders/eigenaren van aangesloten V&V zorgaanbieders in november 2024. Tijdens de bijeenkomst is besloten om een gezamenlijk kwaliteitsbeeld te ontwikkelen, zodat zorgaanbieders van elkaar kunnen leren en elkaar kunnen inspireren.

In oktober 2024 vond het eerste zorginhoudelijke Lerend Netwerk plaats, gericht op kwaliteitsverpleegkundigen, coördinatoren en kwaliteitsmedewerkers van aangesloten V&V-zorgaanbieders. Het thema was “informele zorg”: wat houdt het in, waarom is het waardevol voor bewoners en hun verwanten, en welke mogelijkheden zijn er? We leerden dat betrokkenheid van verwanten en anderen uit het sociale netwerk bijdraagt aan de kwaliteit van bestaan van bewoners.

Villa de bouwkamp
Zorg-woonboerderij Ezra
De Amanshoeve
Villa de Bouwkamp

Jaarplan kwaliteit 2024 V&V



Veilige en verantwoorde zorg

Wet zorg en dwang
Het uitgangspunt voor alle leden van CBZ is het bieden van zorg waar de bewoner mee instemt. Leden van CBZ kunnen de Wzd-functionaris, die aangetrokken is door CBZ, inschakelen voor consultatie en bij de inzet van het Stappenplan Wet Zorg en Dwang als onvrijwillige zorg onvermijdelijk is. Maatregelen die toegepast worden en die kunnen leiden tot onvrijwillige zorg als de cliënt zich tegen de zorg verzet, worden vastgelegd in het cliëntdossier. CBZ voert de kwalitatieve en kwantitatieve verantwoording van deze zorg uit. Sinds 1-12-24 is er een nieuwe wzd-functionaris. Er wordt voor 2025 onderzocht hoe we kennis bij aangesloten zorgaanbieders kunnen verdiepen.

Beschikbaarheid medisch-generalistische zorg
In diverse regio’s ziet CBZ een knelpunt ontstaan omtrent de beschikbaarheid van medisch-generalistische zorg. Sinds eind 2024 is CBZ een samenwerking aangegaan met een specialist ouderengeneeskunde, naast de al bestaande samenwerking met Novicare. Vanaf 2025 kan een groeiende groep leden gebruik maken van de specialist ouderengeneeskunde.

Kwaliteitsbeleid coöperatie
Een van de kerntaken van CBZ is het bewaken en toetsen van de door de zorgaanbieders geleverde zorg, zowel kwalitatief als kwantitatief. Kaders zijn de wet- en regelgeving, zorgtoewijzingen, contracteisen (financiers) en de door CBZ zelf gestelde randvoorwaarden. Kwaliteitszorg is de gezamenlijke verantwoordelijkheid van zowel de zorgaanbieder als CBZ. Dit is vastgelegd in de leveringsovereenkomst. Het monitoren van de kwaliteit doen we via een samenhangend geheel van dossiercontroles, bedrijfsbezoeken en systeemcontroles. Het monitoren van kwaliteit hebben wij uitgevoerd zoals in het jaarplan 2024 beschreven.

Ervaringen van cliënten
Gezien de ontwikkelingen van het Generiek kompas en de landelijk verplichte vragenlijst die ontwikkeld wordt voor zorgaanbieders, is de verdere ontwikkeling van de CBZ-vragenlijst gestopt. Aangesloten zorgaanbieders hebben in 2024 Zorgkaart Nederland onder de aandacht gebracht bij bewoners en verwanten. Sommige zorgaanbieders hebben zelf nog een ander CTO uitgevoerd. Lees meer bij de Bouwsteen Leren en ontwikkelen

Samenwerken in Lerend Netwerk
In 2024 zijn er 4 bijeenkomsten geweest van het Lerend Netwerk (bestuurders en eigenaren zorgaanbieders). Daarnaast is gestart met een Inhoudelijk Lerend Netwerk, voor kwaliteitsverpleegkundigen, coördinatoren, kwaliteitsmedewerkers e.d. van aangesloten V&V zorgaanbieders. Er zijn in 2024 2 bijeenkomsten geweest van dit Inhoudelijk Lerend Netwerk.

Governance
Begin 2024 is de Ledenraad van CBZ gestart. In de totale samenstelling van de ledenraad zijn alle sectoren vertegenwoordigd, dus ook de woonzorg V&V, zodat er voldoende kennis en ervaring van elke sector in de ledenraad aanwezig is.

Vooruitblik op 2025

Vooruitblik op 2025

In 2025 wordt verder gewerkt aan de beweging van het Generiek kompas. We zien dat de kracht van kleinschaligheid goed aansluit bij ambitie van het kompas ”samen werken aan kwaliteit van bestaan”. Om dit in beeld te krijgen hebben we middels een enquête bij onze leden vragen gesteld per bouwsteen:

  • Het kennen van de wensen en behoeften van bewoners
  • Het bouwen van netwerken
  • Het werk organiseren
  • Leren en ontwikkelen

We willen leren van wat goed gaat en van wat beter kan. Dit hebben we bij de aangesloten zorgaanbieders opgehaald middels een enquête, waarbij we vragen hebben gesteld per bouwsteen. De resultaten zijn op deze website te lezen.

Lerend Netwerk
Op basis van deze resultaten zijn we voornemens om in 2025 te blijven leren van elkaar en kennis te delen middels het Lerend Netwerk en het Inhoudelijk Lerend Netwerk, via nieuwsbrieven en gerichte communicatie. Geplande onderwerpen voor het Lerend Netwerk zijn onder andere:

  • Reablement
  • Duurzame inzetbaarheid personeel
  • Inzetten van informele zorg
  • VPT in de wijk (ongeclusterd)

Aangesloten zorgaanbieders hebben daarnaast zelf hun plannen voor 2025.

Overstijgend zal CBZ in 2025 aandacht hebben voor:

  • Implementatie van hulpmiddelen Generiek kompas die verwacht worden maar nog niet zijn gepubliceerd (methodieken voor het “open gesprek”, handreiking deskundigheidsmix, de waaier “aan de slag met leren en ontwikkelen” en de landelijk verplichte vragenlijst voor cliëntervaringen);
  • Verkenning uitbreiding van samenwerking met specifieke deskundigen voor de ouderenzorg waar leden gebruik van kunnen maken;
  • Onderzoek naar ondersteunende technologie, zoals vraag gestuurd rapporteren;
  • Onderzoek naar uitbreiding van het scholingsaanbod via de Academie Landbouw en Zorg, of het aanvullend aanbieden van deskundigheidsbevordering;
  • Tot slot worden vorm en inhoud van het kwaliteitsbeeld in 2025 verder doorontwikkeld.

Meer informatie over hoe CBZ systematisch werkt aan kwaliteit, leest u onder het kopje Kwaliteitszorg bij CBZ.

Huize Sonnevanck